Tips voor startende ondernemers

4 tips voor startende ondernemers

Het spookte al een tijdje door mijn hoofd. Kan ik zelfstandig ondernemer worden?

Zou ik ook zelfstandig ondernemer kunnen worden? Niet dat de banen die ik heb gehad vervelend waren of saai, maar ze gaven mij niet dat beetje extra wat ik wel nodig heb. Ik bleef nooit veel langer dan één of twee jaar bij een bedrijf. Daarna was de uitdaging namelijk weg of kon ik niet meer voor 100% doen wat ik leuk vond. Plus ik was naar een event geweest met allemaal supergemotiveerde ondernemers en echte powervrouwen. Wauw, dat maakte een indruk. Zo wilde ik ook zijn!

In 2017 sprak ik het hardop uit tegen mijzelf: ik ga mijn eigen bedrijf starten. Nu is het alweer bijna een jaar geleden dat ik deze uitspraak deed en de stappen ondernam om ook echt te starten. Ik gun iedereen die zich niet voor 200% thuis voelt op zijn werkplek ook dit gevoel. Het gevoel dat je eindelijk doet wat je écht leuk vindt. Waar je passie ligt. Dat je ’s ochtends niet denkt: Bleh… Weer werken. Natuurlijk heb ik dat ook wel eens, maar wanneer je vaker met negatieve gevoelens naar je werk gaat dan positieve, zoek dan alsjeblieft naar ander werk. Of start je eigen bedrijf.

Denk jij erover om voor jezelf te starten of ben je net gestart? Dan heb ik een aantal tips voor je.

Perfectie bestaat niet

Wanneer je start dan komt er ontzettend veel op je af. Je hebt een logo nodig, je moet een website maken, je moet je administratie en financiën op een goede manier inrichten, je moet zorgen voor contracten, misschien wil je visitekaartjes laten maken, je social media pagina’s moeten worden aangemaakt en ga zo maar door.

Ik heb één regel voor mijzelf, al vind ik het soms lastig om mijzelf daar aan te houden: perfectie bestaat niet.

Ik vind het zelf ook lastig, maar ik heb één regel nu voor mijzelf: perfectie bestaat niet.

Natuurlijk streef je wel naar perfectie, maar bedenk dat je gaandeweg het proces ook nog tijd hebt om zaken te verbeteren. Je website kun je bijvoorbeeld altijd nog aanpassen en je social media kanalen blijf je updaten. Wel is het verstandig om je administratie en financiën direct goed te regelen zodat je hier geen omkijken meer naar hebt wanneer je start met je bedrijf.

Maak jouw bedrijf zichtbaar

Zorg ervoor dat je zichtbaar bent. Offline en online. Bekijk welke social media kanalen geschikt zijn voor jou en waar jouw doelgroep zit. Test hoe vaak jij een berichtje, video of afbeelding moet posten om voor interactie te zorgen. Neem mensen mee in jouw belevingswereld en geef ze een kijkje in jouw ondernemerskeuken.

Maar… Er is meer dan alleen social media. Jawel! Kijk eens of er een mogelijkheid is om één of meerdere keren een gastblog te schrijven. Komt dat ook nog bij alle taken die nog liggen? Ja. Het kost tijd, maar het levert je ook wat op. Mensen zien jouw naam voorbij komen, deze berichten worden vaak weer gedeeld op diverse social media kanalen, mensen klikken door naar je website en gaan jou zien als een expert. Ik schrijf op dit moment bijvoorbeeld gastblogs voor Online Junkies en ZZP Barometer.

Ligt jouw overtuigingskracht vooral in het face 2 face praten met mensen? Dan zijn er offline ook voldoende mogelijkheden. Bezoek netwerkbijeenkomsten, open koffies of kijk in de diverse Facebookgroepen of er binnenkort bijeenkomsten zijn met ondernemers. Geloof mij, ze zijn er genoeg! Toch liever online? Bied dan bijvoorbeeld een gratis strategiegesprek met upsell naar een product van jou aan.

Omarm je angst

Elke ondernemer is wel eens bang. Bang dat hij of zij niet voldoende klanten krijgt en dus niet voldoende omzet. Angst dat een investering niet goed verloopt en dat er geld verloren gaat. Of iemand wordt bang van de stapel werk die nog ligt te wachten. Dit is normaal. Ik ben ook weleens bang geweest en ben het nu nog steeds weleens. In het begin was dit vooral angst dat ik niet genoeg klanten kon krijgen. Daarna was het wel eens de angst of ik mijn taken wel goed uitvoer. Angst dat het alsnog misschien gaat mislukken.

Grote onzin natuurlijk, want het lukt gewoon lekker wel. En voor elk probleem is wel een oplossing te vinden. Gaat er een klant weg, dan ga je op zoek naar een nieuwe. Wordt het te druk, zoek je er iemand bij. Gaat er iets fout? Dat is menselijk.

Omarm je angst, want daardoor durf je juist risico’s te nemen. Juist die angst zegt dat jij goed bezig bent. Dat jij met iets spannends en leuks bezig bent waarmee jij jezelf onderscheid van andere ondernemers.

Zorg goed voor jezelf

Ik ga nu een tip geven waar ik zelf ook soms naar moet luisteren. Zorg goed voor jezelf. Eet gezond en sport. Ik heb sinds kort een Fitbit en wordt dramatisch hard geconfronteerd met hoe weinig stappen ik per dag zet. Inmiddels wandel ik elke dag twee keer een grote ronde en nog is het te weinig… Maar wel ga ik elke dinsdag- en donderdagavond sporten.

Neem ook voldoende rustmomenten. Lees eens een boek, luister naar muziek, ga lekker een paar dagen weg en… Wat ik tegenwoordig doe: plan minimaal één doordeweekse dag in de maand in waarop je echt helemaal niks doet. Ga naar de sauna, een dagje weg, kijk Netflix, doe wat jij leuk vindt en waar jij weer nieuwe energie uit haalt. Ik krijg nu waarschijnlijk reacties van een paar mensen, en ik weet al wie, die zeggen: één dag in de maand is veel te weinig! Klopt. Maar voor mij is het voldoende. Ik geniet tussendoor wel van lange weekendjes weg of avonden met vriendinnen. Dát geeft mij energie. Want juist de dagen die ik vrij plan, zijn de dagen dat ik inspiratie heb voor blogs, social media berichten en nieuwe ideeën voor mijzelf en klanten opborrelen.

Heb jij vragen als startende ondernemer of twijfel je of je voor jezelf moet starten? Neem contact met mij op. Mijn doel is namelijk om startende ondernemers en ondernemers in de dop te inspireren. Om mensen te laten kiezen voor wat zij écht leuk vinden om te doen. En om ze te helpen met hun online marketing indien nodig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Your Marketing Minds draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches