Je wordt er inmiddels al een tijd mee doodgegooid: storytelling. Van elke online marketeer hoor je dat je dit moet inzetten voor je bedrijf. Maar wat is het nu precies? En waarom is storytelling zo belangrijk voor ondernemers?
Wat Storytelling voor mij is
Storytelling is voor mij het vertellen van een verhaal met een persoonlijke, authentieke touch. Wanneer je op Google zoekt naar de definitie van Storytelling, dan staat er dat het om een persoonlijk verhaal moet gaan. Naar mijn mening hoeft dat niet zo te zijn.
Je past storytelling goed toe wanneer:
- Jouw stem duidelijk naar voren komt. Niet letterlijk natuurlijk, want je schrijft het. Maar mensen moeten het je bijna horen zeggen.
- Mensen jou er direct in herkennen. Ze hoeven niet eens te checken wie het geschreven heeft, maar weten direct dat jij het was.
- Het verhaal een begin en einde heeft en ook een duidelijke boodschap overbrengt naar de lezer.
Wanneer je bovenstaande doet, dan is het al jouw verhaal. Dan is het al persoonlijk, zonder dat het over jou en jouw leven gaat.
Meer klanten door middel van storytelling
De eerste vraag die ik vaak krijg wanneer ik het heb over storytelling is: “Hoe levert dit mij meer klanten op?”
Er gaat namelijk best wat tijd zitten in een goede tekst. En tijd is geld voor de meeste mensen. Toch is deze tijdsinvestering het wel echt waard.
Wanneer je er net mee start, dan levert het niet direct klanten op. Net zoals zoveel dingen in het ondernemerschap, heeft dit ook tijd nodig. Potentiële klanten moeten ook de tijd krijgen om jou en je verhalen te ontdekken.
Waarom je er toch mee moet starten wanneer het niet direct klanten oplevert? Dat vertel ik je graag.
Dertien in een dozijn berichten leveren niets op
Ik kan je garanderen dat jij op de lange termijn meer gaat verkopen wanneer je storytelling goed op orde is. In elk geval meer dan wanneer je alleen maar verkooppraatjes de online wereld in slingert. Tegenwoordig creëren we met z’n allen namelijk zoveel content, dat het steeds belangrijker wordt om jouw eigen stem te laten horen. Om op te vallen tussen de rest.
Ik ga je nu even laten schrikken van de hoeveelheid content die er wordt geplaatst over de hele wereld in 60 seconden.
Er worden:
- 972 foto’s geüpload op Instagram
- 3,3 miljoen Facebookberichten geplaatst
- 500 uur aan Youtube video’s geüpload
- 513 mails verstuurd
- 800 tweets geplaatst
- 440 berichten op WordPress gepubliceerd
Met een dertien in een dozijn bericht, mail of blog bereik je dus niet zo heel veel. Daarom is authentieke storytelling zo belangrijk.
Mensen kiezen voor bedrijven in plaats van producten
Steeds meer mensen kiezen specifiek voor een bedrijf in plaats van voor een product. Ook voor producten en diensten geld dat er steeds meer aanbieders komen. Mensen kiezen dus eerder voor een bedrijf waar ze een goed gevoel bij hebben.
En wat is daarvoor nodig? Juist, storytelling.
Daarmee zet jij jouw bedrijf namelijk op de kaart. Jij laat zien waar jij voor staat. Waar jouw bedrijf voor staat. Wat mensen kunnen verwachten en wat jouw bedrijf uniek maakt.
Een goed voorbeeld daarvan is Coolblue. Zij vertellen in al hun content een verhaal en doen dit vaak op een humoristische wijze, maar ook op een manier die ervoor zorgt dat mensen zich goed voelen bij dit bedrijf. Hun marketingaanpak is ontzettend persoonlijk en authentiek en daardoor vallen zij op tussen alle andere bedrijven.
Je claimt je expertstatus
Naast het feit dat authentieke storytelling ervoor zorgt dat je bedrijf op de kaart wordt gezet en mensen een bepaalde band met jou ontwikkelen, is het ook een mooie manier om jouw expertstatus te claimen.
Je vertelt namelijk een verhaal, maar daarin kun je ook tips en adviezen laten terugkomen die laten zien dat jij de expert bent op jouw vakgebied. Dat is voor mensen nog een extra reden om een product en/of dienst bij jou te kopen in plaats van bij een ander.
Manieren om jouw verhaal te vertellen
Er zijn diverse manieren om content te delen en jouw verhaal te vertellen. Kijk vooral naar de manier die het beste bij jou past. Ben jij iemand die heel makkelijk video’s opneemt? Dan is dat een mooie manier om storytelling toe te passen. Vind je dat juist lastig, maar schrijf je heel erg makkelijk teksten? Dan kun je op die manier jouw verhaal vertellen. Om storytelling toe te passen, kun je:
- Social media berichten schrijven
- Vloggen
- Live gaan
- Podcasts opnemen
- E-mails versturen
- Blogs plaatsen
Mijn tip aan jou is om vooral de focus te bewaren. Een fout die veel ondernemers maken is namelijk dat ze alles willen doen omdat ze denken dat ze dan pas echt online zichtbaar worden. Maar dat is niet het geval.
Kijk eerst eens waar jij jouw doelgroep kan bereiken, vervolgens welke content hen aanspreekt en ook bij jou past en zet daar voor 200% op in.
Recycle je verhaal
Nog een angst van ondernemers is dat zij bang zijn om berichten te herhalen. Ik begrijp nog steeds niet wat er mis mee is. Ik raad niet aan om één bericht op dezelfde dag op meerdere kanalen te plaatsen, maar je kan jouw content wel degelijk recyclen.
Van een podcast kun je bijvoorbeeld een e-book of een blog maken. Een blog kun je weer opdelen in verschillende berichten voor social media of toevoegen aan je mailfunnel. Een vlog die op Youtube staat, kan je later ook bewerken en op IGTV zetten.
Wanneer je dus een tijdje bezig bent met storytelling, dan merk je dat je een ontzettend groot archief creëert waar je uit kan putten. Wees dus niet bang om zo nu en dan content te recyclen, maar plan ook zeker regelmatig tijd in om nieuwe content te creëren.