Mijn telefoon gaat terwijl ik net aan het genieten ben van mijn avondeten. Ik twijfel, maar besluit toch om op te nemen. Wie weet is het een belangrijk telefoontje. Binnen 30 seconden besef ik dat het de verkeerde keuze was. Een man begint direct zijn salespraatje te houden zonder te vragen of het uitkomt dat hij belt. Dat is het nadeel van kennis hebben van online marketing en sales. Je weet al vanaf de eerste seconde dat iemand iets aan je wilt verkopen. Het liefst zou ik de telefoon ophangen zonder iets te zeggen, maar zo onbeleefd was ik de eerste keer nog niet. En het is direct een inspiratie voor deze blog aangezien de fouten niet alleen terug te leiden zijn op salesgebied. Er worden ook drie belangrijke marketingfouten gemaakt.
Wat jij kunt leren van een telefonisch salesgesprek
Er is geen woord tussen zijn ingestudeerde salespraatje te krijgen over één of andere energiemaatschappij die veel voordeliger is dan die ik nu heb. Best knap dat hij dat weet aangezien hij nog niet gevraagd heeft bij welke maatschappij ik zit aangesloten. Terwijl hij blijft doorpraten, denk ik alleen maar aan mijn eten dat koud staat te worden. Ik overweeg zelfs om mijzelf even op mute te zetten zodat ik kan eten. Maar dan houdt hij eindelijk op en vraagt of ik interesse heb om direct een contract af te sluiten. Ik heb nog nooit van het bedrijf gehoord en de kosten bij mijn huidige energiemaatschappij zijn lager, dus ik zeg direct dat ik geen interesse heb. Hij probeert nog even om mij over te halen, maar dan besluit ik toch om vriendelijk aan te geven dat ik het gesprek ga beëindigen.
Wanneer je staat ingeschreven bij de KvK dan komen dit soort gesprekken je waarschijnlijk bekend voor. Ik had een periode dat ik bijna dagelijks gebeld werd door dit soort bedrijven. Uiteindelijk was ik niet meer zo aardig en heb ik de telefoon wel eens naast mij neer gelegd en gekeken hoe lang het duurde voordat de ander doorhad dat ik nergens op reageerde. Ook heb ik wel eens iemand in ‘de wacht’ gezet en heb ik wel eens direct opgehangen.
Er zijn 3 marketingfouten die gemaakt worden in veel telefonische salesgesprekken en die jij in jouw marketing moet zien te voorkomen om meer klanten te krijgen en je bedrijf te laten groeien.
Marketingfout 1: Contact opnemen op een ongunstig moment
Wanneer je wilt dat jouw potentiële klant daadwerkelijk een klant wordt, dan moet je geen contact opnemen op ongunstige momenten. Wanneer we dit terugleiden naar e-mailmarketing, dan is het belangrijk om te testen welke dagen en tijdstippen leiden tot het beste resultaat. Binnen Mailblue heb je zelfs de mogelijkheid om te kiezen voor ‘voorspellende verzending’. Dit is alleen beschikbaar voor professional accounts. Mailblue verstuurt jouw e-mail op het moment dat contacten normaal gesproken hun e-mails openen. Dit doet Mailblue op basis van eerder gemeten gedrag.
Marketingfout 2: Direct een aanbod doen aan iemand die je nog niet kent
Deze fout wordt nog regelmatig gemaakt. Niet alleen bij telefonische salesgesprekken, maar ook binnen online marketing. Regelmatig zie ik advertenties voorbij komen die direct gericht zijn op de verkoop van redelijk prijzige trainingen of producten of krijg ik direct een mail met een aanbod nadat ik iets gratis heb aangevraagd.
Het is belangrijk om mensen eerst kennis met je te laten maken voordat je hen een aanbod doet. Iemand die jou kent, die weet wat jouw expertise is of op de hoogte is van de kwaliteit van jouw producten, zal veel sneller een aankoop doen dan iemand die jou nog helemaal niet kent.
Marketingfout 3: Het verkeerde aanbod aan de verkeerde persoon
In mijn geval werd er een verkeerd aanbod gedaan doordat het voor mij niet voordeliger was om over te stappen. Ook in mails die ik ontvang van anderen, wordt soms een aanbod gedaan dat totaal niet op mij van toepassing is.
Om die reden is het ontzettend belangrijk dat je een aanbod doet dat past bij de persoon die jij probeert te bereiken met bijvoorbeeld een advertentie of middels e-mailmarketing. Ga je adverteren, zorg dan dat je de juiste doelgroep instelt en segmenteer eventueel verder in je e-mailmarketing. Stel bijvoorbeeld een aantal vragen, zodat je aan de hand van de antwoorden kunt inschatten welk aanbod interessant is voor die persoon. Dat aanbod doe je dan middels een funnel, oftewel een reeks e-mails die iemand automatisch krijgt toegestuurd.