Help moet ik investeren

Help! Moet ik investeren?

Tegenwoordig spreek ik vaak en veel verschillende ondernemers. Van zzp-ers tot mkb-ers en van Virtueel Professionals tot Marketing Freelancers. Maar één ding verbaast mij telkens weer. Veel van hen zijn bang om te investeren. Waar komt dat nou door?

Angst om te investeren

Er zijn meerdere redenen om niet in jezelf of je bedrijf te investeren. De drie onderstaande factoren spelen de grootste rol in de reden om niet te investeren:

  • De prijs. Ga je voor vakmanschap, dan hangt daar een prijskaartje aan.
  • De tijd. Ondernemers onderbreekt het vaak aan tijd om te investeren in een training, het verbeteren van een website, etc.
  • De persoon. Want ga je die training wel bij de beste volgen? En is die branding expert echt zo goed als ze zegt? Doet die websitebouwer wat hij heeft beloofd?

Sommige mensen schrikken oprecht wanneer ik ze vertel wat ik aan trainingen uitgeef. Ik twijfelde nog even om hier het bedrag te noemen, maar ik doe het toch. In één jaar tijd heb ik ruim €6000,- uitgegeven aan trainingen en cursussen.

Heftig? Ik vind van niet.
Waar ik dat geld vandaan haal? Uit mijn speciale ‘kostenpotje’ waar elke maand een X bedrag op wordt gestort vanuit mijn inkomsten. Sommige herkennen het misschien al. Ja, ik werk met Profit First.

Al die smoesjes om niet te hoeven investeren

Dan heb je ook nog de ondernemers die niet durven of willen toegeven dat ze bang zijn om in zichzelf en in hun bedrijf te investeren. Dat vind ik nog erger dan dat je toegeeft dat je bang bent. Bang zijn we namelijk allemaal net voor een grote investering. Dat hoort bij het ondernemen.

Een veelgehoord smoesje is: ik blijf wel up to date en ik investeer wel in mijzelf, want ik kijk heel veel gratis webinars en ik lees veel vakinhoudelijke artikelen.

Leuk dat je dat doet, maar die tijd kun je voor een groot deel echt beter benutten. Natuurlijk helpen gratis webinars je een klein beetje op weg. Maar vaak wordt er alleen een tipje van de sluier gelicht. Er wordt niet ingezoomd op jouw situatie, mogelijkheden en potentie. Want in een webinar probeert iemand jou ook zijn product of dienst te verkopen.

Ook artikelen geven veel informatie en ik lees ze zelf ook bijna dagelijks, maar om jezelf echt een professional of expert te noemen, vind ik dat je meer gedaan moet hebben dan alleen artikelen lezen. Want ook artikelen helpen je niet bij de uitvoering en zijn niet specifiek gefocust op jouw situatie of op de situatie van de klant waar jij voor werkt.

Investeren = groeien

Investeren in jezelf zorgt voor groei. Je groeit niet alleen als persoon, maar ook je professionaliteit groeit en als gevolg daarvan groeit jouw bedrijf met je mee.

De ene investering zal meer opleveren dan de andere, maar één ding is zeker: wanneer je de beslissing tot een investering goed en weloverwogen maakt, zal hij zich (bijna) altijd terugverdienen.

Tips

Ik geef je graag een aantal tips over het maken van weloverwogen keuzes wanneer het gaat om investeren in experts, trainingen of tools.

Kijk naar wat je écht nodig hebt

Een valkuil kan zijn om te veel te willen investeren. Kijk naar wat je echt nodig hebt en wat prioriteit heeft. Scoort jouw website heel slecht in Google? Investeer dan in je website. Wil jij je echt focussen op copywriting, maar wil je jouw expertise nog verder uitbreiden? Volg dan een training. Heb jij te weinig tijd om aan je bedrijf te werken? Dan is het tijd om te investeren in een team.

Lees je goed in

Wanneer je besluit om een expert in te huren, een training te gaan volgen of een tool aan te schaffen, lees je dan goed in. Kijk naar de kosten, wat er aangeboden wordt voor die prijs en beslis of jij daar tevreden mee bent. Check altijd of er een proefperiode is, dan kun je in die proefperiode besluiten of de samenwerking, de training of de tool wel bij jou past.

Bekijk reviews en stel vragen aan anderen

Zoek altijd reviews op van een expert, training of tools waarin je wilt gaan investeren. Doe dit niet alleen, maar vraag ook eens in één van de social media groepen of aan mensen om je heen of zij wel eens van diegene of van die tool hebben gehoord en er ervaring mee hebben.

Wat levert het jou concreet op?

Daarnaast, misschien wel de belangrijkste voor de meeste ondernemers: wat levert het jou concreet op? Ik heb bijvoorbeeld veel geld geïnvesteerd in trainingen omtrent Facebook en Instagram adverteren omdat ik mij daar in eerste instantie op wilde focussen. Nu is mijn focus iets breder, maar adverteren doe ik nog steeds op regelmatige basis en ik heb mijn cursussen alweer terug verdiend.

Kies voor iemand of iets waar jij blij van wordt

Je onderbuikgevoel is heel belangrijk. Kies voor iemand of iets waar jij blij van wordt en waar jij met veel plezier naar luistert of mee werkt. Ik wilde bijvoorbeeld een e-mailmarketingtraining volgen, maar diegene die de video’s voor de online training had ingesproken, vond ik een hele irritante stem hebben. Daarnaast had ik nog niet echt superpositieve verhalen gehoord, dus die combinatie, heeft ervoor gezorgd dat ik voor iemand anders heb gekozen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Your Marketing Minds draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches