Op 20 september heeft Apple de nieuwe versie van iOS (iOS 15) beschikbaar gesteld. Deze update brengt heel veel fijne nieuwe functies met zich mee. Voor ondernemers is er één belangrijke functie van de iOS 15 update die een minder leuke impact heeft op jouw e-mailmarketing: Mail Privacy Protection (MPP).
Maar wat voor impact heeft de iOS 15 update nu precies voor jouw e-mailmarketing en daarmee je bedrijf?
Wij nemen je mee in deze update, wat het precies inhoudt en wat je zelf kan doen om jouw e-mailmarketingstrategie aan te passen.
Wat is Mail Privacy Protection?
Bij de release van iOS 15 komt er een nieuwe functie vrij voor gebruikers, namelijk de Mail Privacy Protection. Dit houdt in dat gebruikers nog meer controle krijgen over hun e-mail privacy. Het geeft gebruikers de mogelijkheid om:
- Hun IP-adressen te maskeren
- Derde partijen te blokkeren als het gaat om het tracken van e-mails en het bemachtigen van andere IP-gerelateerde informatie.
Hoeveel Apple gebruikers zitten er in jouw doelgroep?
Er is een schatting gemaakt dat 37% van de mensen die op mailinglijsten staan, Apple gebruikers zijn die dus mogelijk gebruikmaken van iOS 15. Maar geldt dat ook voor jouw doelgroep?
In onderstaande video laat ik zien hoe je erachter kunt komen welke apparaten jouw doelgroep gebruikt.
Wat is het effect van iOS 15 op jouw e-mailmarketing?
Dankzij de iOS 15 update zijn open-rates, dus hoeveel mensen jouw e-mail openen, niet langer meer betrouwbaar als het gaat om Apple Mail gebruikers met iOS 15.
Wanneer iemand met iOS 15 ervoor kiest om de MPP functionaliteiten te activeren, dan wordt er niet meer gemeten of iemand daadwerkelijk de mail geopend heeft of niet. De iOS 15 update heeft deze impact op jouw e-mailmarketing:
- De open-rate is niet langer betrouwbaar en je moet dus gaan sturen op andere statistieken die nog wel meetbaar zijn. Hierover verderop meer.
- Conditionele stappen zoals doel-, wacht- en als/anders stappen, werken niet meer goed Denk bijvoorbeeld aan een automatisering die bijhoudt of mensen je mails openen en ze anders na een tijdje uitschrijft. Voor iOS15 gebruikers geldt dat ze jouw mails misschien wel openen, maar dat dit niet wordt gemeten, waardoor ze onterecht worden uitgeschreven.
- Real time content zoals bijvoorbeeld een countdown timer wordt niet meer correct vertoond.
- Voorspellende verzending is minder betrouwbaar.
Don't blame iOS 15
Nu is het heel makkelijk om de handdoek in de ring te gooien en te klagen dat alles wat niet lukt door iOS 15 komt. Maar doe dat niet 😉 Het is aan jou hoe je hiermee omgaat. Je mag best even chagrijnig zijn en mokken, maar blijf er niet te lang in hangen. Die energie kun je beter gebruiken om jouw e-mailmarketingstrategie aan te passen. Daar vertel ik je zo meer over.
Sowieso zijn er de afgelopen jaren al best wel veel privacy updates geweest, denk aan o.a.:
- De AVG (herinner je de paniek nog?)
- iOS 14 update waarmee Apple gebruikers er voor kunnen kiezen om geen data meer door te sturen m.b.t. cookiemeldingen. Dit had en heeft best wel een impact op het adverteren op Facebook en Instagram.
Zoals ik het nu inschat, zal dit ook niet de laatste wijziging omtrent privacy zijn, maar daar houd ik je natuurlijk van op de hoogte!
Verander jouw e-mailmarketingstrategie
Met dit soort nieuwe updates is het belangrijk om jouw strategie te wijzigen. In dit geval jouw e-mailmarketingstrategie. Wat de afgelopen jaren heeft gewerkt, werkt de komende jaren misschien niet meer goed. Dat geldt eigenlijk voor alle marketing.
Marketing blijft continue in ontwikkeling en de marketing voor jouw bedrijf dus ook.
Waar moet je op letten bij het veranderen van jouw e-mailmarketingstrategie als het gaat om de iOS 15 update?
Check jouw segmentaties
Als je werkt met automatiseringen, dan heb je misschien ook wel ingesteld dat als iemand mail X opent, ze mail Y moeten ontvangen. Of dat als iemand al een X aantal maanden geen mail heeft geopend, dat diegene van jouw mailinglijst wordt verwijderd.
Dankzij de iOS 15 update kan er niet meer goed gemeten worden wie jouw mails wel of niet opent. Dus segmentaties op basis van ‘opens’ zijn niet meer the way to go. Helaas verdwijnt daardoor een stukje relevantie die je aan je mails kunt toevoegen.
Toch kun je nog wel segmenteren op basis van klikken op links.
Stel dat je eerst had ingesteld dat als iemand na 2 dagen nog niet jouw mail met jouw gratis e-book had geopend, een remindermail kreeg, dan kun je dit het beste wijzigen in wanneer iemand na 2 dagen nog niet op de link naar jouw e-book heeft geklikt.
Voor de automatisering die inactieve contacten automatisch verwijdert, is dit iets lastiger.
Want iemand kan bewust niet doorklikken in jouw mails, maar ze wel allemaal openen. Die kans is wel kleiner, dus ik raad toch aan om contacten alleen automatisch te verwijderen als ze niet doorklikken en/of niet reageren op jouw mails. Houdt er wel rekening mee dat je dus ook regelmatig een CTA toevoegt aan jouw mail waar mensen op kunnen klikken en hierin ook afwisselt. Promoot dus niet alleen jouw aanbod via de mails, maar deel ook waarde.
Zorg voor interactie
Interactie wordt steeds belangrijker dan de open-rate. En dan draait het bij interactie niet alleen om mensen die doorklikken. Het gaat er ook om dat mensen bijvoorbeeld reageren op de mail, of de website uit zichzelf bezoeken, een DM sturen op Instagram en ga zo maar door.
Bedenk dus eens goed hoe je die interactie kan uitlokken bij mensen. Denk daarbij aan:
- Vragen stellen. Je nodigt op die manier mensen actief uit om te reageren.
- Mails met een duidelijke visie en mening. Die zorgen er vaak voor dat mensen ook reageren, ook al worden ze niet direct met een vraag uitgenodigd om dit te doen.
- Niet de dertien in een dozijn mails sturen, maar kijken wat er écht bij jou en jouw doelgroep past. Wat spreekt hen aan? Waardoor willen ze het misschien zelfs delen op socials? Vertellen ze er anderen over? Geven ze jou een compliment?
- Een opdracht geven. Stel dat jij mensen helpt met hun Instagram verbeteren. Geef ze dan eens de opdracht om een Instagram Story op te nemen aan de hand van jouw video in de mail of tips. Vervolgens mogen ze jou een mail sturen met hun Instagram gebruikersnaam als ze de Story hebben geplaatst en geef jij feedback. Dit is wat tijdsintensiever, maar het zorgt wel direct ook voor een ingang om jouw expertise te laten zien, te ontdekken waar de ander naar op zoek is en jouw aanbod aan te bieden.
Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit
Dit advies kan dubbel opgevat worden en ik bedoel ‘m ook dubbel. Het is belangrijk om:
- Niet alleen te focussen op het aantal mensen op je mailinglijst, maar vooral ook het aantal waardevolle mensen op je mailinglijst. Zo verwijderde ik ooit 3.000 contacten van iemands mailinglijst omdat die al heel lang niet meer actief waren, geen interactie vertoonden en in meer dan een jaar nog nooit iets hadden gekocht, terwijl het laag geprijsde diensten waren. Dit is even slikken, maar het zorgt wel voor een betere reputatie bij mailproviders en dus minder mails in de spam.
- Niet te focussen op het aantal mails dat je verstuurd. De één krijgt er elke dag een kneiter van een mail uitgeknald en de ander 1 per week of 1 per 2 weken. Het aantal mails maakt niet uit, zo lang de kwaliteit maar hoog is en mensen in principe bijna zitten te wachten totdat hij binnenkomt. Mailen om te mailen is niet meer van deze tijd.