mastermind albert sonnevelt

Ik mag er zijn

Ik mag er zijn.
Dat was niet direct de uitkomst die ik had verwacht na afloop van de mastermind van Albert Sonnevelt. Ik had eerder iets verwacht zoals: ik ga mijn omzet verdubbelen in 2021. Deel ik direct een take away:¬†je business is een weerspiegeling van jezelf. Om je business te kunnen laten groeien, is het belangrijk om eerst met jezelf aan de slag te gaan. Want jij bent vaak de grootste bottleneck in je bedrijf. Dat heb ik mogen ervaren… Ik neem je graag mee in de achtbaanrit van 4 dagen, waar ik samen met een hele enthousiaste en diverse groep ondernemers in zat. Of klik direct door naar de take-aways

4 dagen zonder telefoon

Een beetje zenuwachtig kwam ik aan bij de locatie. Helaas niet het kasteel in Frankrijk, maar een villa in de Achterhoek. We weten allemaal waarom ūüėČ
Langzaam druppelde iedereen binnen en het voorstelrondje werd gelukkig overgeslagen. Er werd direct aangegeven door Albert dat het een aanrader is om je telefoon niet te gebruiken tijdens de mastermind. Say what?!

Om alvast op de zaken vooruit te lopen. Dit was het beste advies wat aan het begin van de mastermind gegeven kon worden. Want wat was het heerlijk om bewust in het moment te zijn. Niet afgeleid te worden door de buitenwereld. En alleen af en toe even snel een berichtje naar Jan te sturen.

Altijd blijven doorrammen

De eerste opdracht gaf mij direct één van de vele inzichten van deze paar dagen. We moesten een wandeling maken, waarbij we van tevoren punten hadden gemarkeerd die stonden voor belangrijke momenten in ons leven. Daar moest je even stilstaan. Dat lukte best aardig, tot het moment dat ik besloot om mijn eigen bedrijf te starten. Ik deed het niet bewust, maar ik stond bij geen één moment meer stil en liep direct terug naar de locatie.

Het komt kei hard binnen als ik bij de locatie aankom en gevraagd wordt om na te denken over wat er is gebeurd. Ik sta nergens bij stil. Ik ram maar door. Vind alles ‘normaal’ en het kan altijd beter toch? Er ligt nog zo’n lange weg voor mij. Stilstaan is geen optie. In gedachten denk ik terug aan al die mensen in mijn omgeving die al eens hebben uitgesproken dat ze trots op mij zijn, dat ik eens moet kijken naar wat ik heb bereikt. Alleen ik voel het nog niet. Ik besef dat dit iets is waar ik aan wil gaan werken.

Ik ben niet goed genoeg

Ik mag het eigenlijk niet meer uitspreken, maar tijdens die eerste dag gingen we ook aan de slag met beperkende overtuigingen. Met de juiste vragen, kwam er al snel uit dat ik mijzelf niet goed genoeg voel. Privé en zakelijk. Dat besef zorgde ervoor dat ik brak. En huilen? Dat doe ik normaal echt niet bij een groep die ik pas net ken. Het voelde zo vertrouwd en veilig dat ik wel die ruimte voelde.

Het mooie was dat ik, net voordat ik dit uitsprak, in mijn journal heb geschreven:

Ik word steeds overstemd door anderen, maar merk ook wel dat ik dit laat gebeuren en niet heel erg mijn best doe om als eerste iets te zeggen. Bij dit soort momenten denk ik altijd aan een situatie van vroeger. Die herinnering komt regelmatig bovendrijven en herinnert mij eraan dat ik niet door anderen heen mag praten. Dat wat ik te vertellen heb niet zo belangrijk is als dat wat zij te vertellen hebben.

Dit inzicht heeft ervoor gezorgd dat ik de rest van de mastermind juist wel probeerde om van mijzelf te laten horen. Op de derde en vierde dag ging dit steeds meer vanzelf en ook nu merk ik dat ik er in heel veel situaties, privé en zakelijk, van profiteer.

Patronen & gedragsverandering

Het menselijk brein vind ik een ontzettend interessant onderwerp. Dag 2 startte met het onderwerp: patronen en gedragsverandering. Albert vertelde over de natuur en dat die niet aan energieverspilling doet. Je brein legt een neurologisch pad aan, oftewel een patroon. Ken je dat, dat je soms niet meer weet of je de deur nu wel of niet op slot hebt gedaan? Precies dat is zo’n neurologisch pad. En om verandering aan te brengen, is het daarom belangrijk om een ‘nieuw pad’ aan te leggen. Als je geen last van een crisis hebt of verandering van omgeving, is er maar √©√©n manier om dit te doen: Kleine stapjes die groot genoeg zijn om vooruit te komen, maar klein genoeg om je brein niet in paniek te laten raken.

Dat bleek nog lastiger dan gedacht, kleine stapjes zetten.

Breken met de beperkende overtuiging

Met breken bedoel ik ook echt letterlijk breken. We mochten een pijl kiezen. Ja, een echte! En deze pijl stond voor je beperkende overtuiging. Die werd met de ene kant tegen een boom aan gezet en met de punt in je nek. De boom stond voor je gewenste situatie en om daar te komen, moest je de pijl breken door een stap vooruit te zetten. Advies: don’t try this at home.

Ik stond te shaken, vond het doodeng. Liet steeds maar weer iemand voor mij gaan. En toen stond ik daar. Pijlpunt in mijn nek, andere kant tegen de boom. Ogen dicht. Klaar om naar voren te stappen. Totdat Albert zei: Doe je ogen eens open. Stap met open ogen in die grootsheid en omarm die eigenwaarde. Het was doodeng en het klinkt misschien alsof we een stelletje gekkies zijn die dit doen, maar wauw. Wat een impact had dit. Na het breken van de pijl, leek alle emotie van 28 jaar lang los te komen. Ik was en ben er klaar voor om de beste versie van mijzelf te worden en te zien dat ik er mag zijn!

Ik weet niet precies meer of het de tweede of derde dag was, maar Albert zei tegen mij: Je bent echt een heel erg kleurrijk persoon met een hart van goud.  Ook al had ik die pijl gebroken en waren we al even onderweg in de mastermind, ik zag het zelf gewoon echt oprecht niet. Natuurlijk verander je gedachtes en gewoontes ook niet van de één op de andere dag, maar die bewustwording maakt al zoveel impact.

De pijl staat op mijn kantoor en herinnert mij er elke dag aan.

Belangrijke kernwaarden

Ik ging met een vraag op pad om te wandelen. Een vraag die samen met Albert tot stand was gekomen: Wat heb ik nodig om mijn eigen waarde te zien? 
En de oplossing is vaak te vinden in een dieperliggende kernwaarde. We kregen na de wandeling een prachtig rijtje kernwaarden te zien die belangrijk zijn voor jezelf, voor je bedrijf, maar bijvoorbeeld ook in je relatie.

 1. Zekerheid
 2. Uitdaging / Vrijheid
 3. Samen / Wij-gevoel
 4. Uniek zijn / Waardering
 5. Leren / Groei / Ontwikkeling
 6. Bijdrage leveren

Voor mij was het vrij snel duidelijk welke kernwaarden belangrijk zijn om mijn vraag op te lossen:

 • Uniek zijn/ Waardering
  Ik wil mij niet langer achter mensen verschuilen, maar mijzelf laten zien en gewaardeerd worden in plaats van dat iemand anders de credits krijgt.
 • Uitdaging / Vrijheid
  Ik moet de vrijheid hebben om te cre√ęren en er moet uitdaging in mijn werk zitten. Anders vind ik iets al snel te makkelijk en zie ik niet in wat voor waarde ik lever. Ik mag leren vertrouwen op mijzelf.

Nog een andere oplossing is dat ik meer mag stilstaan bij complimentjes en ook bij successen. Nu ren ik vaak maar door terwijl ik onderweg complimentjes wegwuif.

Angst overwinnen

We zijn inmiddels al bij dag 3 terwijl we te horen krijgen dat 70% van je gedachten angst gedreven is. De enige reden waarom je iets niet zou doen, terwijl je het jezelf wel hebt voorgenomen, is angst.

Ik deel graag de 4 dingen die, als je ze combineert, erbij helpen om jouw angst onder controle te houden:

 1. Zorg voor een duidelijk doel/focus. Je moet weten waar je het voor doet.
 2. Visualiseer wat je wilt bereiken.
 3. Zorg voor een duidelijke affirmatie/overtuiging.
 4. Zorg voor een lage ademhaling waardoor je zenuwstelsel ontspant.

Na de mastermind heb ik al best een aantal knopen moeten doorhakken en doen, waarbij bovenstaande stappen mij goed geholpen hebben.

Doelen stellen

Dit vind ik toch wel √©√©n van de lastigste dingen om te doen. Het opstellen van doelen gaat mij meestal prima af, maar mij er ook echt aan houden… Tijdens deze mastermind heb ik ontdekt waar dit door komt.¬†Ik maak mijn doelen veel te groot. En doordat die doelen te groot zijn en je geen kleine, maar juist grote stappen zet, raakt je brein in paniek. Daar gaat je doel.

Mijn hoofddoel werd tijdens de mastermind steeds duidelijker. Ik wil een autoriteit worden in mijn vakgebied.

Een nieuw gedragspatroon

Nu alles helder was, van de beperkende overtuiging tot de gewenste situatie en van angsten tot doelen, was het tijd om met een nieuw gedragspatroon aan de slag te gaan tijdens dag 4. Dat nieuwe gedragspatroon, is bij mij dus mijn kleine dagelijkse doel waarbij ik iets opschrijf in mijn nieuwe notitieboekje dat straks boordevol kennis staat.

Maar wat als jij nu zo’n nieuw gedragspatroon wilt aanleren?¬†

 1. Je stelt een klein, haalbaar doel voor jezelf op. Bij mij is dat doel om 1 keer per week een video op te nemen over iets uit mijn vakgebied en ik ben er dagelijks mee bezig door kennis op te schrijven in mijn nieuwe notitieboek. Lijkt simpel, maar het gaf mij al het inzicht dat ik:
  Рelke dag al minimaal 2 à 3 tips aan mensen geef die een Whatsappje, DM of mail sturen of waar ik mee in overleg ben;
  – heel veel kennis die ik in mij heb als ‘normaal’ zie, waardoor ik vastliep in kennis opschrijven en delen
 2. Je past dit in, in je dagelijkse gewoonte. Ik schrijf dus elke dag, voordat ik ga lunchen, 1 ding op in mijn notitieboek.
 3. Dit herhaal je 40-60 dagen ononderbroken en dan is het echt een nieuw gedragspatroon.
 4. Vier je dagelijkse succes. Sta stil bij het minidoel wat je elke keer weer haalt.

En toen kwam de hotseat…

De laatste dag was ik nog aan de beurt met de hotseat. Dat wil zeggen dat je een vraag voorlegt aan de groep. De rest stelt verdiepende vragen, denkt vervolgens na en geeft jou advies. Je mag niets terug zeggen, alleen bedankt. Dat gaf al een mega inzicht toen het gebeurde. Waarom altijd een weerwoord hebben? Neem advies in je op en reageer eventueel op een later moment.

Als je mij al een tijdje volgt, dan weet je dat ik met een secret project bezig was. Mijn vraag was dan ook voor de hotseat hoe ik mijn tijd het beste kon verdelen en zowel mijn eigen bedrijf als dat secret project kon laten groeien en er nog meer een succes van te maken.

Ik kreeg advies.

En toen, bam! Een spiegel. Er werd één vraag gesteld. Ik kan hem niet helemaal terughalen door alle emotie. Maar die vraag zorgde ervoor dat ik op een hoge stoel, voor de rest van de groep begon te huilen. Inmiddels was ik er wel aan gewend geraakt. Diep van binnen wist ik ook dat ik niet met het secret project kon doorgaan. Dat had ik eerder ook wel ontdekt tijdens deze mastermind, maar nog niet aan mijzelf durven toegeven. Tot de hot seat. Ik ga verder niet in op wat het secret project was, maar dit zou in elk geval met iemand samen zijn.

Ik maakte de keuze en voelde mij 20kg lichter.

Uitstappen maar

We hadden voor de laatste keer samen geluncht en het was tijd om de spullen te pakken. Dit voelde zo gek en zo oncomfortabel. Ik had 4 dagen in een heerlijke bubbel gezeten met ondernemers die zo verschillend en toch ook zo hetzelfde zijn. Mensen met wie ik heel veel gedeeld heb. Misschien nog wel meer dan met sommige mensen die dichtbij mij staan.

In de auto terug heb ik heel lang zitten huilen van dankbaarheid, van alles wat was losgekomen. En heb ik een paar voiceberichten ingesproken voor vriendinnen en voor Jan. Over wat ik voelde en over mijn dankbaarheid.

Ik denk nog regelmatig terug aan de mastermind en weet zeker dat ik dat blijf doen. Ook dankzij de dagelijkse affirmatie: Ik mag er zijn. Ik ben kei hard AANgezet en ben nog steeds dankbaar voor de begeleiding vanuit Albert en Marcel en alle ondernemers die erbij waren, maar ook voor de heerlijke maaltijden en tussendoortjes die bereid werden door Larisa van Oerwoud, met hulp van de dochter van Albert.

Een paar take-aways

Ik heb lang niet alles kunnen delen in dit blog, anders zou het eerder een heel boekwerk zijn. Zo voelt het nu voor sommige misschien al. Toch wil ik een aantal take-aways die niet terugkomen in het blog, met je delen. Het is een verzameling van uitspraken en inzichten.

 • Jij bent het resultaat van alle keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt. Neem je eigen verantwoordelijkheid.
 • Kies voor een zakelijke en priv√© telefoon. Sinds ik die beslissing heb gemaakt, heb ik zoveel meer rust. Op mijn priv√© telefoon staat alleen nog maar Whatsapp en Instagram. En mijn zakelijke telefoon blijft buiten werktijd heerlijk op kantoor liggen.
 • Ga uit groepsapps. Dit geeft rust. En belangrijke dingen worden toch wel priv√© geappt.
 • Het gaat niet over wat je wilt, het gaat erover wat je nodig hebt.
 • Het gaat nooit over stress. Het gaat over dat wat de stress veroorzaakt.
 • Dat wat je wilt ontvangen, moet je eerst geven.
 • Er zijn 2 redenen voor een burn-out: Je probeert een bepaalde illusie na te leven of je bent continue bezig met zorgen voor anderen in plaats van voor jezelf.
 • De meest geniale momenten komen wanneer je er niet mee bezig bent. Dus ook tijdens mijn vakantie. Heel handig ūüėČ
 • Je hebt 4000 weken leef-tijd. Besef dat het niet om kwantiteit gaat, maar om kwaliteit. Haal het maximale uit die weken!
 • Mijn kernovertuiging ‘Ik ben niet goed genoeg’, heeft ervoor gezorgd dat ik sta waar ik nu sta.
 • Ik ga niet meer zoveel mogelijk businessboeken lezen. Ik ga ook weer lezen omdat ik daar plezier uit haal. En lees nog maar maximaal 1 businessboek per 3 maanden, wat ik dan ook daadwerkelijk implementeer. Stoppen met consumeren zorgt voor meer rust en overzicht.
 • Je brein onderscheid geen verschil tussen fantasie en werkelijkheid. Dus denk jezelf naar een nieuwe situatie toe!

4 reacties op “Ik mag er zijn”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Your Marketing Minds draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches