Stop met koffie drinken, ga voor succes

Stop met koffie drinken, ga voor succes!

Je kent het vast wel… Andere ondernemers die je vragen om mee een kopje koffie of thee te gaan drinken. Of netwerkborrels waar hetzelfde wordt gedaan, maar dan soms met een wijntje in plaats van koffie. Uiteraard hoef je niet te stoppen met koffie te drinken, maar zorg ervoor dat je met de juiste mensen koffie drinkt. Dat klinkt misschien heel lullig, maar het is wel de harde waarheid.

Waarom je moet stoppen met koffie drinken

Koffie drinken kost alleen maar tijd. Je spreekt voor de zoveelste keer met één ondernemer of met een groep ondernemers af. Je drinkt één of meerdere koppen koffie of thee en voordat je het weet ben je zo weer twee à drie uur verder. Daarna moet je ook nog naar huis reizen en is eigenlijk je halve dag voorbij. Je gaat met een goed gevoel naar huis, want je hebt toch echt een goed gesprek gehad met ondernemer A en ondernemer B heb je een visitekaartje gegeven. En ze kunnen echt niet om je heen, want je hebt ze ook nog toegevoegd aan je netwerk op LinkedIn.

De volgende dag heb je nog niks van deze ondernemers gehoord.  Er gaat een week voorbij en je bent eigenlijk alweer vergeten dat je koffie met ze hebt gedronken

Ga wel als het om Kopi Luwak gaat

Om wat? Om Kopi Luwak. Voor diegene die niet weten wat dit is: het is de duurste koffie ter wereld. Wel gemaakt van uitwerpselen, maar dat ter zijde

Ga alleen koffie drinken met ondernemers die ook iets voor jou kunnen betekenen. Dit kan op verschillende vlakken zijn, denk bijvoorbeeld aan:

 • Een potentiële klant
  Dit is natuurlijk het allerfijnst aangezien er een mogelijkheid is dat je meer inkomsten gaat krijgen na dit kopje koffie.
 • Kennis
  Sommige ondernemers hebben zo ontzettend veel kennis en stellen de juiste vragen. Wanneer je samen kunt sparren dan is dat zeker een kop koffie waard! Wel meer dan één.
 • Een samenwerking
  En dan bedoel ik geen samenwerking als in ondernemer A huurt jou in, nee… Dan bedoel ik een gelijkwaardige samenwerking. Bijvoorbeeld een project dat je samen gaat opzetten, een challenge die je samen uit gaat werken of een online training die je samen maakt en ga zo maar door.

Wanneer een andere ondernemer dus iets voor jou kan betekenen en jij hierdoor hoger klimt op de ladder van succes, dan is het zeker de moeite waard om een kop koffie met diegene te drinken.

Wat doe je met goedkope oploskoffie?

De ondernemers die geen steentje bijdragen aan je succes kun je het beste mijden. Zij kosten energie en leveren jou niks op. Vaak zuigen ze juist de energie uit je en komen ze alleen maar bij jou halen. Dat klinkt weer heel erg lullig, maar het is wel zo. Fijn dat je het gezellig vindt om samen wat te gaan drinken, dat kan. Maar doe dit dan buiten werktijd zoals je ook met vriendinnen en familie afspreekt. Zorg ervoor dat je tijdens de uren dat je wilt werken ook echt gefocust bent op je werk en op succes.

Het kan soms ook wel eens lastig zijn om een kop koffie met iemand af te wijzen, maar stel jezelf de volgende vragen voordat je volmondig ‘ja’ zegt:

 • Kan deze persoon bijdragen aan mijn succes?
 • Krijg ik energie van deze persoon of lever ik juist energie in?
 • Zit ik op hetzelfde level als deze persoon?
 • Wat wil ik dat dit kopje koffie mij oplevert?

Wanneer je die antwoorden helder hebt, dan kun je besluiten of je wel of geen koffie gaat drinken met diegene. Zo niet, verzin dan ook geen smoesje. Wees eerlijk.

Kom niet aan met: ‘ik heb het ontzettend druk’. De ander zal dan blijven vragen voor een andere datum.

Ben ook niet te hard, maar geef bijvoorbeeld aan dat jij een andere weg in aan het slaan bent of dat jouw focus op dit moment ergens anders ligt.

Ik drink geen koffie, maar wel thee

Ik ga online het gesprek aan met ondernemers, onder het genot van een kop thee. Toch doe ik dit niet wekelijks, maar voer ik er slechts twee per maand. Dit zijn strategiegesprekken waarin ik met jou ga meedenken, samen met jou spar en ook kijk naar verbeterpunten met betrekking tot je online marketing. Wil jij dus een virtuele kop thee met mij drinken? Plan een gratis sparringsessie in.

En denk eraan: stop met goedkope oploskoffie te drinken, ga voor kwaliteit!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Your Marketing Minds draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches