Je hoort het mij regelmatig roepen: claim je expertstatus! Soms krijg ik dan weleens de vraag: maar ben je dan niet bang voor concurrentie? Nee.
En dat klinkt weer super arrogant natuurlijk, maar zo bedoel ik het niet. Ik ben niet bang voor concurrentie, omdat ik vind dat iedereen zijn eigen krachten en kwaliteiten heeft. Daarnaast moet je als persoon ook bij de ondernemer passen en de één past weer beter, dan de ander. Dus wees zelf ook niet bang voor concurrentie wanneer je die expertstatus claimt. Vertel ik je later meer over 😉
Verdieping zoeken in jouw expertise
Ik ga niet ontkennen dat het echt wel lastig kan zijn om die expertstatus te claimen. Er komt meer bij kijken dan je denkt. Zelf heb ik hier ook mee geworsteld. In 2017 startte ik als Virtueel Professional en ik richtte mij volledig op online marketing. Ook ik had namelijk de tip gekregen om mijzelf te specialiseren. Maar nog steeds kreeg ik een terechte vraag van ondernemers: ‘wat doe je dan precies?’
Goede vraag, want ik deed eigenlijk nog steeds 1001 dingen. Van het simpelweg inplannen van social media posts en nieuwsbrieven tot het schrijven van teksten en van Facebook advertenties tot het optimaliseren van de SEO op websites.
Op dat moment besefte ik dat ik wel een expertise had gekozen, maar nog geen verdieping gezocht. Juist dat bleek zo belangrijk. Ik ging mij specialiseren in social media marketing en e-mailmarketing en dat wierp zijn vruchten af. Ondernemers weten mij nu voor die twee dingen ontzettend goed te vinden. Nog steeds vind ik het soms lastig om niet 1001 dingen te doen, want ook ik vind meerdere dingen leuk. En ik ga je één ding verklappen… Ik doe heus ook nog wel eens een ander klusje erbij wat met online marketing te maken heeft. Ik vind het namelijk ontzettend interessant en verdiep mij in alle aspecten van de online marketing, maar doordat ik mijzelf voor 99% op die twee takken van online marketing richt, weet ik de expertstatus te claimen.
Je expertstatus claimen is mega spannend
Nu klinkt het alsof het claimen van mijn expertstatus een fluitje van een cent was. Dat het mij geen moeite en zeker geen bloed, zweet en tranen heeft gekost. Nou, ik kan je verklappen: dat heeft het echt wel gedaan. En dat doet het nu nog steeds!
Toen ik net besloot dat ik de diepte in wilde met online marketing en mij echt wilde richten op social media marketing en e-mailmarketing, raakte ik in paniek.
“Er zijn toch andere ondernemers die dit ook als expertise hebben en veel beter zijn dan mij?”
“Wat nou als ik niet goed genoeg ben?”
“Krijg ik wel genoeg klanten wanneer ik mij zo specifiek op iets richt?”
Ik heb die angsten zelf aan de kant gezet en ben mij toch op die expertstatus gaan focussen. Ja, het had fout kunnen gaan. Maar het ging goed. En dat komt doordat ik niet als een kip zonder kop en zonder actieplan hiermee aan de slag ben gegaan. Ook een aanrader dus voor jou om vooral eerst alles helder op een rijtje te zetten en de angsten die je hebt de grond in te boren. Wat is nou eigenlijk het ergste dat kan gebeuren?
Hoe claim je jouw expertstatus
Zoals ik al zei… Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Een actieplan is zeer wenselijk en deze vragen helpen je alvast bij het zetten van de eerste stap.
- Wat vind ik echt het allerleukste om te doen? Waar krijg ik mega veel energie van en doet mij de tijd soms vergeten?
- Hoe ga ik mijn dienst/product dan vormgeven?
- Wat moet ik allemaal doen zodat ik die expertstatus uitstraal? (Denk bijv. aan het wijzigen van je website(teksten), aanpassen van biografieën op social media, etc.)
- Hoe ga ik online en offline laten zien welke expertise ik heb?
Verwacht niet dat je binnen een half uur antwoord hebt op al deze vragen. Soms moet je er juist even met iemand over sparren. Iemand die van bovenaf kijkt en niet midden in het bedrijf zit. Diegene kan namelijk op een objectieve manier meedenken en jou helpen om een begin te maken aan het actieplan.
Tijdens de VA Bootcamp die ik samen met Christa organiseer, komt het claimen van je expertstatus ook terug. Er is dan ook voldoende tijd en ruimte om met ons te sparren en niet alleen te starten met het maken van het actieplan, maar ook alvast kleine stappen te zetten naar die expertstatus.
Voordelen van een expert zijn
Wanneer je nog twijfelt of jij die expertstatus moet claimen, dan lees snel verder… Ik heb de drie belangrijkste voordelen voor jou op een rij gezet. Maar trust me, er zijn er nog veel meer 😉
- Jij kunt doen wat je écht leuk vindt om te doen
Klinkt misschien als een cliché, maar door te kiezen voor een expertise waar jij echt mega happy van wordt, voelt werk niet altijd als werk. Ik ga niet zeggen dat het nooit meer als werk voelt, natuurlijk wel. Want het is en blijft je bedrijf en je werkt voor klanten 😉 Maar door te werken voor jouw ideale klant en taken op je te nemen die je echt supertof vindt, voel je jezelf een stuk vrolijker. En natuurlijk straalt dat door naar je privéleven. - Geen gebrek aan klanten, maar een overvloed
Het is een kwestie van zaaien, dus verwacht niet dat er direct tientallen klanten voor je in de rij staan. Maar door een actieplan op te stellen en jezelf eraan te houden, kan ik je garanderen dat je, wanneer je het goed uitvoert, echt uit klanten kan kiezen. Juist doordat klanten precies weten wat je doet, komen ze sneller bij jou uit. Je kan dus ook zelf kiezen met wie je wilt samenwerken en met wie niet. Staan er op jouw website of social media kanalen meerdere uiteenlopende diensten, dan haken klanten af. In ieder geval de klanten die gaan voor een expert. En dan komen we direct bij het volgende voordeel… - Je gaat meer verdienen
Zeg ik dat nou echt? Ja, dat zeg ik echt. Want het is waar. Mensen zijn bereid om meer te betalen voor een expert. De prijs van je pakketten kan omhoog, maar je kunt ook denken aan andere verdienmodellen. En zeg nou zelf… Een hogere omzet zorgt er niet alleen voor dat jij meer kan investeren in je bedrijf, maar ook privé financieel onafhankelijk bent en kan genieten!
Een beetje hulp…
Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen om echt een expertise te gaan kiezen. Dat vind ik namelijk het allerbelangrijkste. Dat er over een tijdje geen duizendpoten meer zijn. Want die bestaan niet. Je kan niet in alles een expert zijn. Want hoe hou je alle nieuwe ontwikkelingen bij? Dan zou je naast je werk, ook nog zo’n 40 uur bezig zijn met cursussen, trainingen, workshops en het lezen van artikelen en boeken.
Mocht jij toch nog wat hulp kunnen gebruiken bij dit onderwerp? Laat dan hieronder jouw naam en e-mailadres achter. Ik stuur je dan de brochure van de VA Bootcamp toe. Het claimen van je expertstatus is één van de onderwerpen waar aandacht aan wordt besteed. En van wie kun je dat nu beter leren dan van 2 voormalige VA’s die hun expertstatus hebben geclaimd? Die weten hoe hobbelig het pad kan zijn en wat ervoor nodig is om succesvol te ondernemen als expert.
Pingback: Mijn eerste jaar als ondernemer én tips voor jou! | Marlou Minten