Adverteren op Facebook is ontzettend belangrijk voor ondernemers. Er is alleen een grote maar: Het is voor velen een groot mysterie. Facebook heeft niet alleen superveel functies en mogelijkheden, het verandert ook continue. En één ding wordt vaak vergeten: tijd besteden aan de juiste doelgroepen.
Daarom neem ik je mee in het belang van de juiste doelgroep, welke doelgroepen er zijn en hoe je ze kunt inzetten.
Inhoudsopgave
Het belang van de juiste doelgroep
Het opzetten van goede doelgroepen wordt nog te vaak onderschat. Soms wordt het snel afgeraffeld om maar zo snel mogelijk de Facebook advertentie live te kunnen zetten. Maar geloof mij… Wanneer je hier net wat meer tijd aan besteed, dan gaat het jou ook écht meer opleveren.
Dus start met het opzetten van diverse doelgroepen voordat je aan de slag gaat met de Facebook advertentie zelf.
Doelgroepen opzetten
Binnen Facebook kunnen er 3 soorten doelgroepen opgezet worden, namelijk:
- Opgeslagen doelgroep (koude doelgroep)
- Vergelijkbare doelgroep (koude doelgroep)
- Aangepaste doelgroep (warme doelgroep)
Er zijn een paar doelgroepen op Facebook die ik altijd zou opzetten, maar dat je ze opzet, wil niet zeggen dat je ze direct voor de eerste Facebookadvertentie gaat gebruiken. Belangrijk is om te testen welke doelgroep het beste werkt voor jouw eerste Facebook advertentie. Klik hier om direct naar ‘doelgroep maken’ te gaan.
Opgeslagen doelgroep
Een opgeslagen doelgroep is een doelgroep gebaseerd op gegevens en interesses die jij hebt ingevoerd. Hiervoor is het belangrijk dat jij een ideale klant in jouw hoofd neemt en het liefst op papier een aantal zaken uitwerkt. Zorg ervoor dat je de doelgroep niet te breed maakt. Wat ik vaak hoor: ‘Ja, mijn klanten kunnen overal uit Nederland komen en verschillen echt van 20 tot 70 jaar’. Mijn eerstvolgende vraag is dan: Waar komen nu jouw meeste klanten vandaan en welke leeftijdscategorie spreek jij het meeste aan en welke vind je ook het fijnst om in jouw doelgroep te hebben?
Denk bij het samenstellen van je opgeslagen doelgroep aan:
- Locatie: Waar komt jouw klant vandaan? Nederland, België of misschien wel uit een heel ander land? Of wil je juist mensen bereiken in een straal van X aantal km om een bepaald gebouw heen?
- Leeftijd: In welke leeftijdscategorie bevindt jouw klant zich?
- Geslacht: Is jouw ideale klant een man, vrouw of spreek je zowel mannen als vrouwen aan?
- Talen: Welke taal spreekt jouw doelgroep?
- Relatiestatus: Dit hoeft niet altijd van belang te zijn, maar je kunt dit wel instellen.
- Wel/Geen kinderen: Indien het van belang is dat iemand kinderen heeft, dan kun je instellen dat je ouders van kinderen in een bepaalde leeftijd wilt bereiken
- Interesses/Hobby’s: Welke interesses of hobby’s heeft jouw ideale klant? Leest hij/zij bepaalde boeken/tijdschriften? Welke personen volgt jouw ideale klant? Welke tools gebruikt jouw ideale klant?
Er zijn ontzettend veel mogelijkheden bij het instellen van deze doelgroep, maar wees realistisch en kijk na het instellen van de doelgroep ook naar de doelgroepgrootte. Kan dit volgens jou kloppen? Dan kun je testen met deze doelgroep. Is hij veel te groot? Dan is het belangrijk om zaken aan te passen.
Belangrijk om te weten is dat je bij de opgeslagen doelgroep ook kunt kiezen om de doelgroep te verkleinen. Dus stel dat je bijvoorbeeld ouders wilt bereiken die als interesse in bepaalde magazines hebben, dan kies je voor ‘doelgroep’ verkleinen.
Onderstaand een voorbeeld van een opgeslagen doelgroep met een herkenbare naam:
Aangepaste doelgroep
Een aangepaste doelgroep binnen Facebook adverteren is een warme doelgroep, gebaseerd op:
- De website
- Klantenlijst
- Appactiviteit
- Videoweergaven
- Instagram-bedrijfsprofiel
- Leadformulier
- Evenementen
- Instant Experience
- Facebook-pagina
Dat wil zeggen dat dit dus een warme doelgroep is aangezien je hiermee mensen target die al op de één of andere manier met jou in contact zijn gekomen.
Doelgroepen die ik aanraad om in elk geval in het begin aan te maken:
- Websitebezoekers (alle pagina’s)
- Websitebezoekers specifieke URL (bedankpagina weggever/aanbod)
- Klantenlijst (indien je meer dan 100 mailadressen hebt)
- Instagram-bedrijfsprofiel (iedereen die interactie heeft gehad met een bericht of advertentie)
- Facebook-pagina (iedereen die interactie heeft gehad met een bericht of advertentie)
Bij alle doelgroepen dien je ook in te voeren hoeveel dagen in het verleden Facebook terug moet gaan. Heb je nog niet zoveel websitebezoekers? Kies dan voor het maximum aantal dagen. Dat geldt uiteraard ook voor de andere mogelijkheden. Heb je wel al meer websitebezoekers of al meer mensen die interactie hebben gehad met jouw Facebook- of Instagramprofiel, dan werkt het ook erg goed om te werken met een korter aantal dagen. Dan is de doelgroep namelijk nog écht warm. Want stel dat jij 2 maanden geleden voor een paar schoenen hebt gekeken en je ziet daar nu pas een advertentie van, dan is de kans kleiner dat je ze koopt, dan wanneer je die schoenen in de afgelopen week voorbij hebt zien komen.
Vergelijkbare doelgroep
Een vergelijkbare doelgroep binnen Facebook adverteren is een koude doelgroep. De vergelijkbare doelgroepen baseer je op de aangepaste doelgroepen die je hebt aangemaakt, vandaar dat die eerder in dit rijtje kwamen om aan te maken.
Vaak wordt de kracht van een vergelijkbare doelgroep onderschat. Maar Facebook weet natuurlijk veel meer over iedereen binnen de aangepaste doelgroepen, dan wij kunnen verzinnen in een opgeslagen doelgroep. De meest waardevolle vergelijkbare doelgroep, vind ik die van de klantenlijst. Facebook gaat dan op zoek naar mensen die lijken op jouw huidige klanten.
Om te starten, maak je van alle aangepaste doelgroepen een vergelijkbare doelgroep van 1%. Dat is de eerste 1% die het meeste lijkt op de mensen binnen jouw aangepaste doelgroep.
Werkt de vergelijkbare doelgroep 1% niet goed genoeg naar jouw idee? Dan test eens met 1-2% en/of 2-5%. Deze doelgroepen doen het in sommige Facebook Advertenties ook erg goed en leveren mooie resultaten op.
Doelgroepen inzetten
Nu je al deze doelgroepen hebt aangemaakt, vraag jij je misschien af hoe en of je ze allemaal in één keer moet inzetten. Nou, zet ze vooral niet allemaal in één keer in 😉
Het is belangrijk om per advertentie te kijken naar welke doelgroep jij wilt bereiken. Betreft dit een koude doelgroep, dan kun je gebruik maken van je opgeslagen doelgroep en één van een vergelijkbare doelgroep. Wil je liever je warme doelgroep bereiken? Dan kun je voor één van de aangepaste doelgroepen kiezen.
De koude doelgroep zet je bijvoorbeeld in om:
- Meer websitebezoekers te krijgen
- Je mailinglijst te laten groeien
- Meer betrokkenheid te creëren
De warme doelgroep zet je bijvoorbeeld in om:
- Je mailinglijst te laten groeien (dit betreft dan de warme doelgroep op basis van bijvoorbeeld websitebezoekers die nog niet op jouw mailinglijst staan)
- Producten/diensten te verkopen
Pingback: 7 redenen waarom jouw advertenties niet het gewenste resultaat opleveren