Beïnvloedingspsychologie in het wild: Een bar in Kopenhagen

Mijn vriendinnen hebben mij nog nooit zo enthousiast uit een wc zien komen. Niet alleen omdat het eindelijk een schone wc was, maar ook omdat deze bar (on)bewust beïnvloedingspsychologie toepaste op de wc. Ik had geen telefoon mee, dus een vriendin van mij mocht tijdens haar bezoek de foto maken. Want één ding wist ik direct zeker: Hier moet ik een blog over schrijven. 

Ik neem je mee in de wereld van beïnvloedingspsychologie in deze bar in Kopenhagen en weet zeker dat jij hier wat van kan leren.

Wat zag ik op de wc?

Direct toen ik binnenkwam – daar heb ik helaas geen foto van – hingen er al overal foto’s die één en al gezelligheid uitstraalde. Wanneer je op de wc zelf zit, kijk je tegen de poster aan die je hieronder ziet en wat doe je dan? Juist, je kijkt en leest. 

Ik zal één voor één delen van de poster uitlichten en toelichten welke beïnvloedingspsychologie technieken ze hier hebben gebruikt. Over dat verschrikkelijke comic sans lettertype zullen we het niet hebben. 

beïnvloedingspsychologie bar

Autoriteit

Op de voorgevel van deze bar én op de wc stond zowel in het Engels als in het Deens dat ze de 3e beste pub zijn in Kopenhagen. 

Er staat niet bij wie hen tot 3e beste pub heeft uitgeroepen, maar omdat ze 3e zeggen en niet 1e, twijfelen we niet aan de waarheid. Want we kennen allemaal de plekken die zichzelf uitroepen tot beste snackbar, beste bar, etc. Wanneer er dan niet bij staat door wie, geloven we het over het algemeen niet. 

wederkerigheid

3 beïnvloedingsprincipes

In dit kleine gedeelte van de poster gebeurt heel erg veel. Je ziet hier 3 beïnvloedingsprincipes terugkomen.

1. Eenheid
Er wordt ingespeeld op het gevoel van saamhorigheid, waarbij er nog eens extra benadrukt wordt dat er zowel mensen uit Denenmarken als uit de rest van de wereld komen. Op die manier voelt iedereen zich aangesproken en welkom. 

2. Wederkerigheid
Oké, deze valt misschien niet helemaal onder wederkerigheid omdat je niet eerst wat krijgt  voordat je wat koopt. 

Toch heb ik hem onder dit beïnvloedingsprincipe geplaatst omdat mensen nu eenmaal graag iets krijgen. In dit geval word je ‘beloond’ met een gouden medaille wanneer je hun eigen bier koopt. Win-win situatie toch? 

Aan de rechterkant van de poster zie je de medaille ook nog een keer terugkomen. Maar dan met Deense tekst. 

wederkerigheid

3. Autoriteit
Autoriteit komt ook nog een keer terug in dit gedeelte van de poster. Je ziet namelijk staan ‘4th generation owner’. We gaan er – onbewust – automatisch vanuit dat het dan wel goed zal zijn. Anders zou deze bar niet zo lang bestaan toch? 

Het leuke is dat de man die je op de foto ziet staan naast ‘4th generation owner’ ook de man is die op die dag achter de bar stond.

Wederkerigheid

In dit gedeelte van de poster zie je wederkerigheid weer terugkomen. Je krijgt namelijk als bezoeker van de bar livemuziek op maandag, dinsdag, woensdag en zondag zonder dat je hier entree voor hoeft te betalen. 

Persoonlijk had ik er wel voor gekozen om de Engelse tekst ‘free admission’ ook in een groen kader te zetten net zoals ‘gratis entre’. Puur om nog eens extra te benadrukken dat het gratis is. 

 

Eenheid

De hele poster – en de rest van de wc – straalde eenheid en saamhorigheid uit door alle foto’s van lachende mensen die het naar hun zin hebben. Je krijgt direct een gevoel van: Hier wil ik bij zijn! De vraag die het later bij mij opriep was wel of er ook jongere mensen komen of niet omdat de foto’s vooral wat oudere mensen laat zien. Toch zou het mij niet tegenhouden om hier in de avond naar toe te gaan. 

Kleuren

De kleuren die op de poster zijn gebruikt zijn vrij typisch voor het soort bar waar we waren. Groen en rood wordt dan vaak gebruikt. In dit geval vormt het rood ook een goed contrast met het groen waardoor ze makkelijk de aandacht op bepaalde onderdelen kunnen leggen, zoals: 
– Dat ze de 3e beste pub in Kopenhagen zijn 
– Dat er live muziek is 
– Dat het altijd ‘beer time’ is. Een leuk grapje, wat ervoor zorgt dat mensen wellicht toch sneller een biertje bestellen. 
– Dat er een pubquiz is 

Achteraf beïnvloeden?

Allemaal leuk en aardig die – waarschijnlijk – onbewuste beïnvloedingstechnieken, maar ik zat al op het terras, dus ik was al klant. Toch moet ik er een paar kanttekeningen bij maken. 

  • We zaten hier overdag en het was onze laatste dag. Maar als dat niet zo was geweest, waren we misschien nog wel teruggegaan voor de live muziek. 
  • Ik was cola aan het drinken, maar werd toch getriggerd door de gouden medaille bij hun eigen biertje. Stiekem was ik vooral nieuwsgierig of je ook echt een medaille zou krijgen en was ik benieuwd of het bier door henzelf gebrouwen was. Uiteindelijk heb ik het bij een cola gehouden. 
Deze bar lag tegenover het station en sprong er echt uit. Grote kans dus dat veel mensen alleen even van het toilet gebruik komen maken. Met zo’n poster kun je er toch voor zorgen dat een deel van deze mensen weer terugkomt. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Your Marketing Minds draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders