Online Marketing Marlou Minten

Een baaldag? Stop met werken!

Je wordt wakker en voelt het direct. Dit is niet jouw dag. Het is koud buiten het bed. Je hoort de regen tegen de ramen. De gordijnen hoef je niet eens open te doen om te zien dat het weer zo’n gure dag is. Met moeite ga je uit bed. Een douche zal vast wel helpen. Helaas. Wanneer je wilt beginnen aan je taken, komt er niets uit je handen. Je probeert, probeert, probeert en frustreert. Alles zorgt voor afleiding. Whatsapp, Instagram, de mailbox. Iedereen en alles heeft jouw aandacht, behalve het werk. Dat maakt je kwaad. Als ondernemer moet je toch juist hard en veel werken? Dan kun je het jezelf niet veroorloven om nu niets te doen. Kom op, kom op, kom op. Zoveelste kop koffie. Nog een Whatsappje. Het lukt niet. Je hebt een baaldag.

En dat is niet erg!

Hoe herken je een baaldag?

Iedereen heeft ze. Alleen jij hebt het voordeel dat je een ondernemer bent. Dat betekent dat jij grotendeels jouw dagindeling kan veranderen. Want herken jij het volgende:

  • Alle taken waar je mee bezig bent duren 10 keer zo lang;
  • Je bent ontzettend snel afgeleid;
  • Het liefst zou je iets voor jezelf gaan doen en even niet aan werk denken;
  • Er lijken allerlei zaken mis te gaan tijdens het uitvoeren van de taken;
  • Je raakt elke minuut meer gefrustreerd.

Voldoe je aan bovenstaande punten? Dan heb jij zeker weten een baaldag. Zo noem ik deze dagen altijd. Eigenlijk zou er een vrolijker woord voor moeten zijn.

Je bent ondernemer, maak iets positiefs van een baaldag

Jij weet zeker dat je een baaldag hebt. Ik kan je nu alvast vertellen dat je vandaag dan niet vooruit komt. Opdrachten duren veel langer dan normaal gesproken en efficiënt werken is een woord dat vandaag ontbreekt in jouw woordenboek.

Stop daarom ook met werken. Laat die baaldag een baaldag zijn. Kijk welke afspraken je vandaag hebt die je echt niet kan verzetten en plan de rest van de taken op andere dagen in. Ga iets voor jezelf doen. Verwen jezelf met een dagje sauna, kijk ongegeneerd een hele middag Netflix vanaf je bank, breng een bezoekje aan de sportschool of neem je kinderen een middagje mee uit. Het maakt niet uit wat je doet, als jij er maar gelukkig van wordt.

Probeer niet aan werk te denken. Voel je niet schuldig. Geniet. Ben trots op jezelf. Vier het feit dat jij ondernemer bent.

Wat als je elke week een baaldag hebt? 

Een baaldag mag altijd. Heb jij elke week last van een baaldag en ben jij op deze dag of zelfs meerdere dagen in de week niet vooruit te branden? Kijk dan eens waar dat aan ligt. Kijk terug naar de afgelopen maand en stel jezelf de volgende vragen:

  • Voor welke klanten was ik op deze baaldagen aan het werk? Zijn dit steeds dezelfde mensen? Komt er steeds één specifieke klant terug?
  • Is deze baaldag elke keer op dezelfde dag in de week? Bijvoorbeeld op maandag of juist op woensdag.
  • Kan ik al het werk wel zelf aan? Neem ik teveel taken op mij?
  • Heeft er in de privésituatie iets plaatsgevonden die deze dagen heeft beïnvloed?

Door jezelf deze vragen te stellen en er echt over na te denken en eerlijk tegen jezelf te zijn, kom je erachter wat de oorzaak is van jouw baaldagen. Verbreek patronen en zorg ervoor dat die baaldag echt nog maar af en toe voorkomt.

Bleek uit deze vragen dat jij steeds wanneer je voor één bepaalde klant moet werken, je een baaldag hebt? Denk dan goed na of je wel verder wilt met die klant. Of blijkt juist dat jij altijd een baaldag hebt op maandag? Zorg er dan voor dat je op maandag zo min mogelijk taken inplant en verdeel deze taken over de rest van de dagen waarop je wel optimaal productief bent.

Mocht de oorzaak zijn dat jij teveel taken op je neemt, denk er dan eens aan om hulp in te schakelen. Jij hoeft als ondernemer niet alles alleen te doen! Een aantal ondernemers heeft mij bijvoorbeeld ingeschakeld voor hun online marketing en voor een paar van hen schrijf ik ook teksten. Het kost hen teveel energie, ze kijken er tegenop en het zorgt bij hen eerder voor een baaldag. Uitbesteden is dan de beste optie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Your Marketing Minds draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches